2.05.2015

bugün günlerden pazı / chard soup and pesto sauce



Kış gelince bizim eve en çok giren sebzelerden biri pazı. Hem çok sevdiğimden hem de açıkçası temizlenmesi ıspanak kadar zorlu olmayışından tercih ederim.
Bu kadar çok alınınca da insan ister istemez alternatif tatlar yaratıyor. İşte bunların ilki; pazı çorbası.
Tamamen kendimin uydurduğu tarif ;)

Zeytinyağında bir baş soğanı kavurun, ardından bir demet pazıyı, tuzu ve bolca karabiberi ekleyip biraz su ekleyin. Yoğunlaşması için bir orta boy patates ekleyin. Piştikten sonra blenderdan geçirip sütle kıvamını açın. (dilerseniz krema da olur) Terayağ da ekleyebilirsiniz. Daha önce belirttiğim gibi tatlı dışında mutfakta göz kararı çalıştığımdan bu tarif de böyle verilir ;)


İkinci lezzet pazıdan pesto sos. Tamamen bildiğimiz pesto sos yapımına uydum. Fakat malzemeler farklı. Taze fesleğen yerine pazı, fıstık yerine ceviz, parmesan yerine de tabi ki bir İzmirli olarak İzmir'den getirdiğim 'gerçek' İzmir tulumu kullandım.




Asıl esas ve güzel olanı malzemelerin aromasının tam çıkması için bir havanda dövmek (Latince ezmek anlamına gelen 'pesto'ya istinaden :)) ama ben kolaya kaçtım, robot kullandım. 





Tüm malzemeleri ezip karıştırıyoruz ve zeytinyağını  istenilen kıvamı elde edinceye kadar yavaş yavaş ekliyoruz.
Bu bir makarna sosu esasında fakat salataya ekleyebilir ya da kızarmış ekmek üzerinde de sunum yapabilirsiniz. Normal pesto sos fesleğen acılaşacağından pişirmeye çok uygun olmasa da, benim yaptığım isteğe bağlı pişirilebilir. Büyükçe bir kavanoz yapmıştım. Bir kısmını hafif ateşteşte çevirip de kullanmıştım. Ev yapımı ve katkı olmadığından hazırlardan daha erken bozulma ihtimalini göz önünde tutarak miktarı fazla abartmayın derim ben. Zaten bir porsiyon makarnaya bir çorba kaşığı kadar eklemek yeterli oluyor.
 Umarım denersiniz ve seversiniz.