6.21.2015

Sushi Forever...


Suhiseverlerden misiniz? Ben kesinlikle öyleyim. Babamın elleriyle yaptığı lakerdalara çocukluğumdan beri ne kadar aşıksam 10 yıl kadar da sushiyle öyle  bir muhabbettimiz var efendim. Evde sushi yapmaya başlamam da öğrencilik yıllarıma dayanır. Evet evet şu tanesine bilmem kaç lira verdiğimiz sushi evde yapılınca o kadar da maliyetli olmuyor tabi ki. Hem de esas malzemeleri o zamanlar Japonya'da yüksek lisans yapan sevgili arkadaşınız sağlarsa ;)) Şimdi birçok büyük markette fazlası bulunuyor bu malzemelerin. Biz yaptık mı biraz abartıyoruz ama yaklaşık 50 nori (yosun yaprağı) bulunan bir paketten epey fazla çıkıyor. Ne kadar kalabalık olursanız olun paketi tek seferde bitirmek de mümkün değil zaten. Çünkü tek yapraktan yaklaşık 7 adet roll çıkıyor. 


Gelelim yapılışına ( yapım aşamasını fotoğraflayamadım çünkü mutfak uçaçak gibiydi ;))
Ben hep göz kararı yaptığım için miktar veremiyorum. Malzemeler ise şöyle: Yosun yaprağı, kırık pirinç, su, şeker, tuz, japon sirkesi (üzüm veya elma sirkesi de olur), dilediğiniz türde çiğ, tütsülenmiş veya turşusu yapılmış balık (somon füme, torik, yengeç surumi veya ton balığı en çok kullandıklarım), yumurta, salatalık, avokado, mayonez.

Yumurtayı çırpıp az yağda bildiğiniz omlet pişirin, şeritler halinde kesin. Pirinci tuz (soya sosuyla yiyeceğiniz için ölçülü katın), şeker ve sirkeyle birlikte haşlayın. Diğer malzemeleri de ince şeritler halinde kesin. Bambu amerikan servisin üzerine yaprağı, çizgileri enine gelecek ve dokulu kısmı üstte kalacak şekilde yerleştirin. Haşlanmış pirinci yaprağa yayın. Daha sonra da malzemeleri ortada yatay bir şerit oluşturacak şekilde yerleştirin ve sarın!
Çok kolay aslında. Hadi yapmayın şurada incik cincik asma yaprağını saran bir milletiz! Sushinin alasını yaparsınız. Üstelik sararken bambu bir amerikan servisten yardım alıyorsunuz, pek kolay sarılıyor. Keskin bir bıçakla eşit parçalara bölün. 
Afiyet olsun! :))